14 Nisan 2015 Salı

DataGuard'da Physical Standby (Fiziksel) ve Logical Standby (Mantıksal) Veritabanları Arası Fark?


   Standby veritabanlarından olan Physical Standby, yani fiziksel standby veritabanı, ile Logical Standby, yani mantıksal standby veritabanı olarak iki çeşit Data Guard teknolojisi oluşturma imkanımız vardır.



    Physical Standby database, primary veritabanının fiziksel olarak aynısıdır. Logical Standby'dan ilk farkı; Primary veritabanının diski üzerinde bulunan database schema'lar Physical Standby'da birebir aynı olarak bulunabilmektedir. İkinci bir farkı ise Archived redo log'lar ve FTP'ler direk olarak Standby veritabanı recover mode'unda olduğu zaman standby veritabanına yollanabiliyor. Yollandığı zaman otomatik olarak mount mode'daki standby veritabanı üzerinde archive redo log'lar uygulanmaktadır.



     Logical Standby database ise primary veritabanının mantıksal yansımasıdır. Primary veritabanının birebir kopyası olarak logical standby veritabanı oluşturulur. Physical veritabanından farklarından biri; Primary veritabanındaki database schema'lar Logical standby veritabanında birebir aynı değildir. Diğer fark; LogMiner tekniği kullanılarak archived redo loglar DML sorgularına çevrilerek logical standby veritabanı tarafından kullanılırlar. Yani Primary veritabanından gelen archived redo loglar DML komutlarına dönüşerek logical veritabanına taşınır, burada DML'ler uygulanır ve logical veritabanı update olur. Bir sonraki fark; Logical standby veritabanında bulunan tablolar SQL querileri kullanılarak (read only) mode ile açılır. Logical Standby veritabanı üzerindeki ek view ve index'ler ile hızlı performans sağlanır.



     Neden Physical Standby veritabanı kullanırım;

  • Primary veritabanından fiziksel olarak eş bir kopya veritabanı istiyorsak
  • Felaket Kurtarma ve yüksek erişilebilirlik
  • Veri korumada yüksek düzeyde koruma sağlamak için
  • Primary veritabanının iş yükünü azaltmak için (raporlama ve sorgu işlemleri physical standby veritabanı üzerinde yapılarak iş yükü azalır.)
  • Hızlı Performans

     Neden Logical Standby veritabanı kullanırım;

  • Raporlama, hesaplama ve sorgular için eşzamanlı kullanım için
  • Standby veritabanının donanımlarını etkili kullanmak için
  • Primary veritabanının iş yükünü azaltmak için (raporlama ve sorgu işlemleri physical standby veritabanı üzerinde yapılarak iş yükü azalır.)
  • Belirli veri türlerinin kullanımına sınırlama getirmek için



    Bu yazı için Oracle Tips by Burleson Consulting'den yararlanılmıştır. Ayrıntılı ve orijinal bilgi için kullanacağınız site: http://www.dba-oracle.com/t_difference_logical_physical_standby_database.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder